София, пл. "Позитано" №3

Пловдив, бул. "Цар Борис III" № 128

Адвокат при ПТП

Пострадали при ПТП – Съдейтвие от адвокат

апр.,2024 | Адвокатска кантора "Здравков"

Какво да направите ако сте пострадали в ПТП или ваш близък е загинал в ПТП? Как може да съдейства адвокат при ПТП? Какво може да направи добър адвокат при ПТП? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тези и други въпроси.

Войната по пътищата в България

Хиляди хора всяка година влизат в графата пострадали при ПТП (пътнотранспортно произшествие). Според данни на МВР за 2022г. по пътищата у нас са загинали 531, ранени са 8422 и са настъпили 6609 тежки ПТП. За съжаление страната ни е рекордьор в тази печална статистика. Дискусията за това какво да се промени, за да се намалят тези показатели е колкото стара, толкова и безрезултатна, защото цифрите са показателни:

  • 2021 г. – загинали 561 и ранени 7609 участници в движението по пътищата при 6080 тежки ПТП 
  • 2020 г. – загинали 463 и ранени 7121 участници в движението по пътищата при 5710 тежки ПТП  
  • 2019 г. – загинали 628 и ранени 8499 участници в движението по пътищата при 6730 тежки ПТП
  • 2018 г. – загинали 611 и ранени 8466 участници в движението по пътищата при 6684 тежки ПТП 
  • 2017 г. – загинали 682 и ранени 8680 участници в движението по пътищата при 6888 тежки ПТП

Темата е изключително сериозна, защото обичайните увреждания в едно ПТП са от такова естество, че се отразяват негативно на здравето и психиката на пострадалите лица за дълъг период от време, често травмирайки ги за цял живот, а тези които са загубили близките си по пътищата най-вероятно никога няма да превъзмогнат загубата им. Пострадалите в ПТП лица търпят огромни вреди, а доколкото тази дейност е високорискова на европейско ниво е задължително наличието на задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“. 

Какво да направи лице пострадало в ПТП или загубило близък в ПТП? Необходим ли е адвокат?

Всяко пострадало лице или наследник на починал в ПТП трябва да знае, че причиняването на телесна повреда (средна или тежка) при нарушаване правилата за движение по пътищат е престъпление. Срещу виновния водач ще се образува досъдебно производство, по което ще се извърши разследване за установяване причините за настъпилото събитие. Пострадалите лица, респ. наследниците на починал в ПТП, имат право да участват в това производство и имат интерес да го направят. По този начин те си гарантират възможността да участва в наказателно дело срещу подсъдимия. Законът гарантира правата им да правят доказателствени искания, да вземат отношение по събраните доказателства, да обжалват присъдата и т.н.

Транспортните престъпления са трудни за разследване, защото изискват специални знания в различни области. Задължително е да се използват вещи лица в областта на автотехническата екпертиза. Задължителни са и становищата на лекари, които ще определят вида на вредите и връзката им с деянието. Често се налага да се включат и други експерти или да се назначават комплексни експертизи от няколко вещи лица. Това може да доведе до забавяне на разследването и наказателното дело.

Пострадалите лица имат право да получат обезщетение за претърпените от тях вреди – имуществени и неимуществени

Неимуществените вреди са болките и страданията, които лицата търпят от получените увреждания или загубата на техен близък. У нас тези вреди често са значително по-големи от имуществените вреди и се определят по справедливост от съдилищата или чрез постигане на съгласие между страните.

Имуществените вреди, които са обичайни за такива случаи са разходи за лечение, разходи за поправка на повредено имущество – често автомобил, пропуснати ползи и др.

Получаването на справедливо обезщетение от застрахователните компании често не се случва доброволно и в предвидените от закона срокове. Няма единна методика за определяне на размер на обезщетение при ПТП. Всеки застраховател има собствена методика, което често води до различни резултати. Потвърждение за това са хилядите висящи дела срещу застрахователни компании. Често причина за това са и наказателните дела във връзка с катастрофата, които без съдействиет от опчесто са висящи с години. Успешното приключване на такова дело изисква освен познаване на процесуалните закони и специфични познания и умения в областта на застрахователното право и всичко усложнения, които биха могли да настъпят в хода на процеса.

Повече за правото на обезщетение при ПТП можете да видите тук

Съдействие от наш адвокат при ПТП

Нашата практика по такива дела е изключително богата, имаме дългогодишен опит и отлични резултати. За нас е важно персоналното отношение към клиента. Разбираме, че подобно събитие може да е повратно в живота на човек и подхождаме с уважение и разбиране. За нас е важно лицата да получат професионална помощ и съдействие в този труден за всеки човек момент. Смятаме, че съдействие от добър адвокат при ПТП е необходимо за всяко лице, изпаднало в подобна ситуация.

Повече информация по темата можете да прочетете тук: zdravkov-legal.com/zastrahovatelno-pravo

Не се колебайте да се свържете с нас:

www.zdravkov-legal.com

office@zdravkov-legal.com

+359 886 72 27 72

гр. София, пл. „Позитано“ №3

гр. Пловдив, бул. „Цар Борис III“ № 128


Даниел Здравков

Даниел Здравков

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button