София, пл. "Позитано" №3

Пловдив, бул. "Цар Борис III" № 128

Лицензионен договор срещу SaaS договор

апр.,2024 | Адвокатска кантора "Здравков"

Кратко обяснения между двата модела при продажба на софтуер.

Два са основните бизнес модела за продажба на софтуер:

  1. Чрез локално инсталиране на софтуер – клиентът закупува софтуерното решение, което се инсталира локално, сключва се лицензионно споразумение;
  2. Софтуер като услуга (Навсякъде по-долу SaaS) – Клиентът достъпва чрез Internet софтуерното решение, което не се инсталира локално на негов сървър. Сключва се SAAS договор, обичайно с абонаментно плащане от страна на клиента.

Ето някои основни разлики между двата бизнес модела и съответно разликите в договорите, които се сключват между страните.

ЦЕНООБРАЗУВАНЕ:

В първият модел цената обичайно се заплаща еднократно – преди предоставяне на инсталационния пакет. Не е изключено обаче доставчикът да включи допълнителна цена за поддръжка и ъпгрейди на софтуера.

При модела SaaS доставчиците представят достъп до ползване на софтуерното решение въз основа на абонамент, където цената се дължи периодично. В рамките абонамента може да има различни варианти на ценообразуване, обичайно за брой акаунти или за достъп до различни пакети към комплексно софтуерно решение. Тези такси обикновено включват поддръжка и ъпгрейди.

ЛИЦЕНЗИ:

При модела на локално инсталиране на софтуера доставчикът може да предостави на клиента ползването безсрочно, като както посочихме по-горе софтуерното решение се инсталира на сървър на клиента и се използва локално.

При модела SaaS доставчикът обикновено предоставя на клиента ограничено право за достъп и използване на софтуера само по време на срока на споразумението. При  SaaS модела обикновено страните договарят, че клиентът има право на „достъп и използване“ на функционалността на софтуера. Това е ключово, защото при този модел инсталиране на софтуер не се извършва, а софтуерното решение и неговите функционалности се достъпват чрез Internet.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ:

Доставчикът осигурил правото на ползване и възможност на клиента да инсталира софтуерното решение на собственият си сървър обикновено не би имал допълнителни задължения във връзка със сигурността и защитата на личните данни, защото от момента на инсталацията на софтуера, тези ангажименти са свързани с организацията на дейността на клиента. Това не означава, че ако поради причини в софтуерното решение, а не в организацията на клиента се стигне до нарушаване на информационната сигурност и потенциално до нарушение на правилата за защита на личните данни, не би могло да бъде реализирана отговорността на доставчикът на софтуера. 

При модела SaaS доставчикът би следвало да поеме задължение да осигури информационната сигурност по време използването на софтуерното решение, дори след изтичане на абонамента. Тези мерки за сигурност обикновено се разпростират и до данните на клиента, предоставени на доставчика чрез използването на софтуера. Тук потенциалните вреди от реализиране на кибер риск са по-значителни от първия модел най-вече поради факта, че в този бизнес модел доставчикът на софтуерното решение събира в своя информационен масив данните на всички свои клиенти, които често обработват чрез софтуера и данните на техни клиенти, т.е. при доставчикът на услугата се концентрират огромен масив от лични данни, поради което компрометиране информационната сигурност на този доставчик в повечето случаи би довело до значителни вреди.   

ГАРАНЦИИ:

При модела на локална инсталация на софтуера, доставчикът обикновено гарантира, че софтуерът ще функционира в съответствие с описаното в договора за конкретно посочен период. Доставчикът обичайно гарантира, че софтуерът се предоставя без вируси, че няма бъгове и подобни недостатъци. След изтичането на срока, може да се предвиди, че доставчикът може да осигури ъпдейт на софтуера за допълнителен срок.

При SaaS доставчикът се задължава, че през срока на договора, ще осигури функционирането на софтуерът в съответствие с договора, в частта, касаеща функционалностите. В този случай е по-рядко да се заплаща за ъпгрейди на софтера, като обикновено допълнителните плащания са свързани с нови функционалности, които са към друг пакет на достъп, за който се заплаща допълнително над абонаментното възнаграждение.

Ние имаме опит при сключването на подобни сделки, особено в частта, касаеща структурирането на сделката по отношение отговорността при реализиране на рискове, защитата на данните и гаранциите, които е разумно да бъдат поети от страните.

При допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас 

https://www.zdravkov-legal.com/contacts

office@zdravkov-legal.com

0886722772

София, пл. „Позитано“ №3

Пловдив, бул. „Цар Борис“ III № 128


Даниел Здравков

Даниел Здравков

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button